4 kenmerken van een spontane sollicitatiebrief die wél scoort

FacebookTwitterLinkedInShare

Ongevraagd solliciteren bij het bedrijf van je dromen: het wordt regelmatig afgeraden. Omdat je er weinig slaagkans mee hebt, is dan het argument. Nochtans kan een goede spontane sollicitatiebrief wél tot iets leiden. Je droomjob? Misschien. Of minstens een nieuw contact in je netwerk.

Waarom spontaan solliciteren werkt

Een spontane sollicitatiebrief schrijven kost moeite. Meer moeite nog dan reageren op een vacature, want je moet ongevraagd aan iemand uitleggen waarom jij de geknipte persoon bent voor … een job die misschien niet bestaat. Leg je er je hart en ziel in? Dan leest je contactpersoon dat tussen de regels door. En daar scoor je mee: zelfs als er nu geen vacature is, heb je alvast een goede indruk gemaakt – en dus een streepje voor wanneer er wél een plaatsje vrijkomt.

Een effectieve spontane sollicitatiebrief schrijven

Een geslaagde spontane sollicitatiebrief is:

  1. Verrassend: je eerste zin maakt of kraakt je brief. Heb je de aandacht van je contactpersoon niet gegrepen? Dan legt hij je brief opzij en verdwijnt hij onder een stapel andere paperassen. Verras dus al in je eerste zin. Bijvoorbeeld met je creativiteit, of met je kennis van het bedrijf of de sector waar je solliciteert.
  2. Beknopt: verspil geen tijd. Niet de jouwe, en zéker niet die van de HR-verantwoordelijke die jouw brief ontvangt. Kom dus snel tot de essentie en zeg waar het op staat: dat jij en bedrijf X voor elkaar gemaakt zijn.
  3. Gericht: maak meteen duidelijk waarom jij een goede aanvulling bent voor bedrijf X, en in welke functie. Geen vage omschrijvingen zoals “Ik ben flexibel en ruim inzetbaar”, maar: “In rechtstreeks klantencontact ben ik op mijn best.” Of “Mijn ervaring als boekhouder zal ongetwijfeld van pas komen op uw finance-afdeling.”
  4. Persoonlijk: richt je brief bij voorkeur niet aan info@bedrijfx.com. Ga op onderzoek uit en achterhaal bij wie jouw brief precies terecht moet komen. LinkedIn leent zich daar uitstekend toe. Heb je nog geen profiel? Maak het dan vandaag nog aan, het zal je geen windeieren leggen.

 

Klaar voor de actie? Mooi zo! Nog één tip: laat je niet verlammen door de tips hierboven. Een goede brief is er een waaruit jouw persoonlijkheid blijkt. Gooi dus je schrijfspieren los en ga aan de slag. Veel succes!